Alueellisen yhteistyön kehittäminen harrasteliikunnan edistämiseksi
Toimivia esimerkkejä HSM-toiminnan järjestämisestä
Harrastamisen Porin malli - höntsä toiminta
Harrastamisen Porin malli ja kaupungin liikuntapalvelut järjestävät yhteistyössä höntsä-toimintaa koululaisille eri liikuntapaikoilla. Höntsä-toiminta on maksutonta ja tarjoaa kaikille porilaisille koululaisille monipuolista liikuntaa matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuden kokeilla erilaisia liikuntalajeja. Höntsä on valvottu – ei ohjattu.
Kulkeminen höntsä-vuoroihin tapahtuu itsenäisesti oppilaan/huoltajan vastuulla ja mukaan tarvitaan vain sisäliikuntavarustus. Lisätietoa: https://www.pori.fi/vapaa-aika/nuoret/harrastamisen-porin-malli/
Tappara ry - monipuolista harrastustoimintaa useissa eri kunnissa
Tappara ry toteuttaa Harrastamisen Suomen mallia laajamittaisesti useamman kunnan alueella. Toiminta tapahtuu Tamspirit-nimellä ja pitää sisällään monipuolisia harrastustoimintoja seuran jäähalleissa tapahtuvien ydinlajien ulkopuolella.
Tavoitteena on lasten terveyden ja hyvinvoinnin sekä liikunnallisen elämäntavan edistäminen mahdollistamalla laadukkaita liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia kaikille lapsille lähtökohdista riippumatta. Erityisesti toiminnassa pyritään tavoittamaan lapsia, joilla on suurempi riski jäädä syrjään tai joilla ei ole yhtään sosiaalista ja liikunnallista harrastusta.
Toiminta perustuu yhteistyöhön kuntien kanssa. Seuran tavoite on olla laadukas, aktiivinen ja pitkäjänteinen kumppani pirkanmaalaisille kunnille.
Seuran toimintaan kuuluvat jääkiekko- sekä taitoluistelutoiminta omina kokonaisuuksinaan ja tämä toiminta omana kokonaisuutenaan.
Koulupäivien yhteyteen sijoittuvat ryhmät ovat omanlaisensa ympäristö sisällöltään sekä vaatimuksiltaan. Seura haluaa olla niiden rakentamisessa hyvä ja tavoittaa sekä innostaa omalta osaltaan lapsia mukaan liikkumaan ja edistää hyvinvointia.
Tällä hetkellä yhteistyökuntia ovat Tampere, Pirkkala, Ylöjärvi ja Vesilahti. Sisältönä on monipuolisesti liikunnallisia harrastusryhmiä sekä lisäksi myös muuta liikunnanohjaustoimintaa. Osallistujia on viikoittain yli 2000.
Imatran Kusanku – myös muuta kuin oman lajin ohjausta
Imatran Kusanku ry on paikallinen kamppailuseura, joka on ohjannut liikunnallista harrastus- ja kerhotoimintaa imatralaisilla kouluilla jo usean vuoden ajan. HSM-toiminnassa Kusanku ei kuitenkaan ohjaa kamppailulajeja vaan parkouria. Imatran alakoululaiset toivoivat harrastuskyselyssä parkour-kerhoa, mutta alueelta ei löytynyt parkourin erikoisseuraa tai osaajia, jotka olisivat pystyneet koulupäivän yhteydessä harrastusta ohjaamaan. Imatran Kusanku tarttui haasteeseen ennakkoluulottomasti ja tarjosi kouluille seuran ohjaajaa, jolla on osaamista parkourin ohjaamiseen. Kusankun ohjaamat parkour-harrastukset pyörivät Imatran koulukeskuksilla nyt toista lukuvuotta ja kävijöitä on riittänyt. Kusankun toiminnanjohtaja Suvi Savolainen haastaa seurat miettimään mitä osaamista seuran verkostoista löytyy, jota seura voisi tarjota kunnille HSM-toimintaan. “Jotta voidaan vastata tulevaisuudessa lasten ja nuorten harrastustoiveisiin, tarvitaan seuroilta yhä enemmän luovia ja rohkeita ratkaisuja”, Savolainen paaluttaa!
Muita esimerkkejä
Näiden lisäksi löytyy erittäin hyviä esimerkkejä toimivasta HSM-toiminnasta seurojen näkökulmasta. Lyhyiden videoiden kautta pääset kurkistamaan erilaisiin toimintamalleihin.
Janakkalassa on löydetty täysin uuden lajin myötä paljon uusia harrastajia. Toiminta käynnistyi yhdestä tunnista ja nyt tunteja on yhteensä jo kuusi!
Kangoo Kida, Janakkala: https://youtube.com/shorts/98SMpZnMmvY?feature=share
Pudasjärvellä toimii HSM-kerho kampuslaskijat, joka käy kerran viikossa Iso-Syötteellä laskemassa. Kerho vetävää yläkoululaisia nuoria todella hyvin. Syksyllä ja keväällä on tarjolla melontaa ja maastopyöräilyä.
Kampuslaskijat, Pudasjärvi: https://www.youtube.com/shorts/hlqLw2qo3Go
Lisää videoita Liikunnan aluejärjestöjen YouTube-kanavalta
Verkostotoiminta
Liikunnan aluejärjestöt toimivat Harrastamisen Suomen Mallin -verkostovetureina ympäri Suomen. Verkostoja on jo useita vuosia toteutettu HSM-koordinaattoreille, myös toiminnan järjestäjille tarjotaan alueellisia seuraverkostoja. Lue lisää verkostotoiminnasta
Seuran hallinto Harrastamisen Suomen mallin kerhoissa
Oheisessa tiedostossa on lyhyesti esitelty elinkeinotoiminnan tunnusmerkkejä sekä mitä elinkeinotoiminnan pitämisestä seuraa.
Jokaista tapausta katsotaan aina omanaan ja näin yksiselitteistä vastausta ei ole.
Lisää apua saat tarvittaessa omalta aluejärjestöltä.