YLI 141 MILJOONAA LIIKUNTA- JA URHEILUHANKKEISIIN VUOSINA 2021-2023!
2.12.2024
EU Sport -hankkeen resursseilla kerättiin jälleen vuosilta 2021-2023 liikunnallisten EU-hankkeiden yhteenvetoraportti kansallisesti toteutetuista EU-hankkeista. Käytännön selvitystyö teki LitM, hankekoordinaattori Lassi-Pekka Korhonen hankkeen vetäjän, erityisasiantuntija Timo Hämäläinen ohjauksessa kuluvan vuoden syys-marraskuun aikana. Mittava raporttikokonaisuus pitää sisällään lähes 500-sivuisen hankelistauksen ja sen pohjalta muokatun yhteenvetoraportin.
Liikunnallisia EU-hankkeita löytyi tarkastelujaksolta yli 141 miljoonan euron arvosta ja niihin saatiin julkista tukea yli 97 miljoonaa euroa
Suomessa toteutettiin vuosina 2021–2023 yhteensä 1055 liikuntaa ja urheilua edistänyttä EU-rahoitteista hankepäätöstä. Niiden rahoitukseen rahoitusta saatiin joko EU:n maaseuturahastosta tai rakennerahastoista. Maaseuturahaston rahoituksen avulla toteutettiin Leader-toimintaryhmien kautta 777 hanketta ja ELY-keskusten kautta 67 hanketta. Rakennerahastojen kautta toteutettiin 211 hanketta, joista 139 oli EAKR-hankkeita, 40 ESR+-hankkeita ja 32 JTF-hankkeita. Julkista rahoitusta liikuntaa edistäneisiin hankkeisiin käytettiin 97,6 miljoonaa euroa, hankkeiden kokonaiskustannusten ollessa 141,6 miljoonaa euroa. Julkisesta rahoituksesta 60 prosenttia kohdistui rakennerahastohankkeille ja 40 prosenttia maaseuturahastohankkeille.
EU-rahoitusta saaneita hankkeita toteuttivat eniten järjestöt ja yhdistykset sekä liikunta- ja urheiluseurat, molemmat noin 27 prosenttia kaikista hankkeista. Kolmanneksi suurin hanketoteuttajaryhmä oli kunnat ja kaupungit 15 prosentin osuudella. Kaiken kaikkiaan liikuntaorganisaatioiden osuus toteuttajista oli 31 prosenttia. Liikuntaorganisaatioiden osuus julkisesta rahoituksesta oli 14 prosenttia. Rakennerahastojen osalta kuntien ja kaupunkien lisäksi hankkeita toteuttivat paljon yritykset sekä korkeakoulut. Kokonaisrahoituksesta suurin osuus oli yrityksillä.
Yhteensä yli 70-sivuinen koontiraportti hankelistauksineen löytyy mm. Liikunnan aluejärjestöjen ja Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n sivuilta. Hankelistauksen tarkoitus on auttaa hahmottamaan, minkä tyyppisiin hankkeisiin eri toimijat ovat EU-rahoitusta saaneet – ja myös innostaa toimijoita pohtimaan, miten itse voisi käynnistää EU-hankkeita.
Liikunnan ja urheilun kansallisen rahoituksen muutokset asettavat liikuntatoimijat uuteen tilanteeseen nyt ja lähitulevaisuudessa. Tässä suhteessa EU-rahoitus on arvokas lisäresurssi kansallisen rahoituksen lisäksi. Tällä hetkellä liikuntaa liittyvistä EU-asioista tietoa saa parhaiten Liikunnan aluejärjestöjen (liikunnanaluejarjestot.fi), Suomen Olympiakomitean (olympiakomitea.fi) sekä OKM:n (minedu.fi) nettisivujen lisäksi Euroopan komission urheiluyksikön verkkosivuilta (sport.ec.europa.eu), joilta voit löytää tietoa EU-rahoituksen lisäksi laajemmin EU-liikuntapolitiikasta. Liikunnan aluejärjestöjen sekä Olympiakomitean verkkosivuilta löydät myös vuonna 2022 julkaistun EU-rahoitusoppaan, joka on vapaasti ladattavissa liikuntatoimijoiden käyttöön.
*= EU Sport –hanke on vuoden 2024 huhtikuussa aloitettu Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n, Suomen Olympiakomitean sekä opetus- ja kulttuuriministeriön yhteishanke. Mukana yhteistyötahona on myös Paralympiakomitea.
Yhteenvetoraportti vuosilta 2021-2023 löytyy täältä!
Hankelistaus (1055 EU-hanketta) vuosilta 2021-2023 löytyy tästä linkistä!