Puheenjohtaja Markku Siposen kolumni: Liikunnassa ja urheilussa pystytään parempiin tuloksiin

17.1.2025

Eilen torstaina 16.1.2025 palkittiin ansioituneita urheilijoita, seuroja ja muita toimijoita vuotuisessa Urheilugaalassa Helsingissä. Tammi-helmikuussa järjestetään myös alueelliset urheilugaalat ympäri Suomen, joissa juhlitaan maakunnallisia sankareita ja seuratyön mahdollistajia. 

Suomen joukkue kotiutui kesällä Pariisin olympialaisista ilman mitalia ja sen seurauksena suomalaisessa urheilussa ja erityisesti Olympiakomiteassa on suoritettu kunnon tuuletusta, kun puheenjohtaja on vaihdettu, hallitus on mennyt uusiksi ja huippu-urheilusta vastaavien työsuhteita on päätetty. 

Olympiakomitea on erityisesti vuodesta 2017 lähtien kantanut suurta vastuuta suomalaisesta liikunta- ja urheiluelämästä. Taustalla on viime vuosikymmenen suuret rakennemuutokset, joissa ensiksi vuonna 2012 SLU, Kuntourheiluliitto ja Nuori Suomi yhdistettiin valtakunnalliseksi liikuntajärjestö Valoksi, joka jo viisi vuotta myöhemmin sulautui osaksi Olympiakomiteaa. Keskeisistä liikunnan ja urheilun toimijoista liikunnan aluejärjestöt ovat jatkaneet Olympiakomitean ulkopuolella. 

Uudistusten jälkeen Olympiakomitea otti seuratoiminnan ja huippu-urheilun ohella kolmanneksi kärjekseen liikkeen lisäämisen ja liikunnallisen elämäntavan edistämisen. Näppituntumani liikunnan ja urheilun kentältä on, että näillä kolmella osa-alueella saavutettuihin tuloksiin ei olla tyytyväisiä. Kansalaisten liikuttaminen ja terveysliikunnan edistäminen ovat jääneet väkisinkin lapsipuolen asemaan Olympiakomiteassa. Monen mielestä Olympiakomitean pitäisikin keskittää resurssit ja voimavarat nimenomaan huippu-urheiluun ja siinä menestymiseen. Kaikki lienevät yksimielisiä siitä, että kaiken pohjana oleva ruohonjuuritaso eli urheiluseuratyö ansaitsisi nykyistä suurempaa huomiota ja panostuksia. 

Onkin tärkeää, että Olympiakomitean syyskokouksessa hyväksytty ponsi toimeenpannaan ja hallitus käynnistää keskustelun Olympiakomitean strategiasta, osallistaen mukaan jäsenjärjestönsä sekä keskeiset liikunta- sekä urheiluyhteisön edustajat. 

Eri puolilla maata toimivat liikunnan aluejärjestöt tekevät paikallista yhteistyötä kuntien, seurojen ja muiden vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Aluejärjestöt ovat valmiita yhteistyöhön ja vastuunkantoon liikunnan ja urheilun edistämiseksi koko Suomessa.